M E I       

Ga mee op ontdekkingstocht
en
verken de wereld onder je voeten

 

"Wat een mooi idee: van de dood iets maken."

"Hoe mooi dood licht wordt."

".....en dan toch weer levend....."

reacties van bezoekers bij Monnikenwerk in 2021

Op 25 en 26 mei en het is nu 2024 laat ik tijdens het kunstweekend Kunst in Porre's Toen in Alteveer mijn Vogelboeken zien. "Verken de wereld onder je voeten," was de opdracht en ik vond dat mijn dode vogels daar op hun plek zouden zijn.

Ik begon ermee in 2003 op Ameland. Ik nam dode vogels mee die ik op het strand vond. Er lagen er veel, het was winter en destijds geen sprake van vogelgriep, het oprapen was veilig. Wel heel vies, ik haalde de vleugels eraf, nat, stank, zand, zout, ...al had ik nog geen idee wat ik ermee wilde doen.
Geleidelijk aan ontstond het idee om inkt-afdrukken van de veren te maken en van alle veren uit 1 vleugel een boek samen te stellen, zodat die vleugel weer compleet was. 

Dit concept sprak me erg aan, boeken maken is een prachtig proces en er volgden er enkele tientallen in verschillende uitvoeringen. Zee-eend, Alk, Meeuw, Wulp, ...en een paar jaar later ging ik met alle Vogelboeken terug naar Ameland, maar nu in een nieuwe vorm. Het werd een mooie expositie in galerie Dit Eiland in Hollum.

Ik ben nooit gestopt met het maken van de boeken. Mensen die de boeken hadden gezien vroegen me of ze dode vogels die ze vonden moesten bewaren voor me. En zo werd er menig vogellijk in de vriezer gestopt tot ze hun weg naar mij vonden. Na de zee-en strandvogels volgden op straat verongelukte vogels, dode vogels uit tuinen. Ik raakte bedreven in het afknippen van de vleugels, al blijft het een akelig werkje.

In 2021 werkte ik aan de Vogelboeken in het kerkje van Wirdum (Gr), Monnikenwerk Kunst in de kerk, ik werkte in stilte met dit thema van vergankelijkheid en het paste er prachtig. Ik drukte veren af, naaide boeken in elkaar en legde vleugels en veren op de oude graven in de vloer.

De Vogelboeken hebben meerdere lokaties gezien, in Leiden, in Wassenaar, in het MOW in Bellingwolde, steeds aangevuld met nieuwe exemplaren.
En volgende week laat ik ze opnieuw zien. En dat is zo goed en fijn. Ze liggen hier in lades, kwetsbaar in hun vorm en ze willen gezien worden. Het zette me aan om weer een nieuw boek te maken, Zwaluw.

Komt het zien!
En er is nog zoveel meer moois te ontdekken, waaronder beeldende kunst, fotografie, Performing Art, Muziek&Dans, Taal, Natuurbeleving en lekkere dingen om te eten!

25 & 26 mei
Dwarstukkerweg 3
Alteveer